Het voormalige hoofdkantoor van Philips Nederland aan de Eindhovense Boschdijk krijgt na jaren leegstand een nieuwe bestemming. Het rijksmonument gaat de komende drie tot vijf jaar onderdak bieden aan honderden studenten.

Al in september moeten zij er in kunnen trekken. In de toren met twaalf verdiepingen is ruimte voor 456 studentenwoningen met een oppervlakte van zo’n twintig vierkante meter.

De eigenaren van de uit 1964 daterende kantoortoren, Ten Brinke en Bekke & Partners, hebben hiervoor een convenant afgesloten met de gemeente Eindhoven en de TU/e. ,,We zijn hier ontzettend blij mee. We hebben een enorme woningopgave en ook de nood aan studentenkamers is zeer groot”, aldus wethouder Mieke Verhees.

Ook Jan-Willem Schellekens van de TU/e is enthousiast: ,,De vraag naar kamers is ongekend. En dit gaat echt om een substantieel aantal woningen. Primair bedoeld voor TU-studenten, maar we kijken ook naar de mogelijkheid om Fontys er gebruik van te laten maken.

Zo snel mogelijk aan de slag

De drie partijen willen zo snel mogelijk aan de slag met de realisatie van de plannen voor het VB-gebouw (Vredeoord B). ,,Het is een goed gebouw met een mooie historie en het is doodzonde dat het leeg staat”, zegt Johan Hofmans, commercieel directeur van Ten Brinke. ,,Zodra de vergunningen afgegeven zijn, gaan we beginnen.”

Volgens hem én wethouder Verhees kan dat traject waarschijnlijk redelijk snel worden afgewikkeld. Hofmans: ,,Het gaat weliswaar om een rijksmonument, maar aan de buitenkant hoeft niets te worden veranderd.”

Plint

De omwonenden hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen voor een informatiebijeenkomst, volgende week donderdag in het VB-gebouw. Eigenaar en gemeente willen hen betrekken bij de invulling van de ‘plint’. Die benedenverdieping kan ruimte gaan bieden aan een ontmoetingsruimte voor de studenten, maar bijvoorbeeld ook een fietsenverhuur of -winkel.

Hofmans: ,,Verder zijn alle creatieve ideeën uit de buurt welkom. We denken graag met hen mee. Ook de grote daktuin wordt overigens opengesteld voor studenten en buurtbewoners.”

“In de zomervakan­tie zal er doorge­werkt moeten worden, maar september is zeker haalbaar aldus Johan Hofmans, Ten Brinke”

De verbouwing van de kantoorkolos moet volgens Hofmans in hoog tempo afgewikkeld worden. Dat kan, want alle verdiepingen worden zo’n beetje hetzelfde. Op elke etage komen vier clusters met een negental kamers. Elk cluster krijgt een gezamenlijke badkamer, keuken en woonkamer.

,,Door die gestandaardiseerde aanpak kunnen we snel werken. Ook zullen we zoveel mogelijk aanwezige materialen hergebruiken”, aldus Hofmans. Aan het eind van dit voorjaar hoopt hij te kunnen starten. ,,In de zomervakantie zal er doorgewerkt moeten worden, maar september is zeker haalbaar.”

Herontwikkeling

Ten Brinke en Bekke & Partners kochten het oude Philips pand anderhalf jaar geleden. ,,Toen stond het al een half jaar leeg”, aldus Hofmans. Wat er uiteindelijk met het gebouw gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De eigenaren zijn nog bezig met herontwikkelingsplannen. Mogelijk dat er opnieuw woningen in komen, en/of een zorginstelling. ,,In elk geval krijgt het voor de komende vier, vijf jaar een mooie, tijdelijke bestemming.”

Lees ook: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4246751/oud-hoofdkantoor-van-philips-wordt-verbouwd-tot-studentenkamers