EINDHOVEN – Afgelopen zondag (10 september 2023) opende het Philips Gebouw VB, beter bekend als het voormalig Philipskantoor aan de Boschdijk, haar deuren voor het publiek tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Het evenement bleek een enorm succes te zijn, met een geweldige opkomst van enthousiaste bezoekers.

De 700 beschikbare plaatsen voor de rondleidingen door het historische Philips Gebouw VB waren binnen no-time gereserveerd, waardoor duidelijk werd hoezeer de Eindhovenaren geïnteresseerd zijn in de rijke geschiedenis van deze iconische locatie. Naast de groep die had gereserveerd, hebben zich gedurende de dag nog ca. 300 extra bezoekers gemeld welke eveneens vriendelijk zijn ontvangen en een kijkje binnen hebben kunnen nemen. Het gebouw, dat voorheen dienst deed als kantoor voor het wereldberoemde elektronicabedrijf Philips, is in 2021 tot Rijksmonument verklaard.

Bezoekers kregen de kans om de prachtige architectuur en het hoogstaande afwerkingsniveau van dit gebouw van dichtbij te ervaren. De historische betekenis van het gebouw en de rol die het heeft gespeeld in de ontwikkeling van technologie en industrie in Nederland werd daarbij onder de aandacht gebracht.

Bij de start van de bouw vroeg Philips de op dat moment jongste en oudste werknemer om officieel de eerste lading beton te storten voor de bouw van gebouw VB. Het Architectuurcentrum Eindhoven, als organisator van het evenement, heeft achterhaald dat Ria Vogels destijds de jongste werknemer was en haar uitgenodigd voor een bezoek aan de Open Monumentendag. Het Eindhovens Dagblad heeft een mooi interview met haar afgenomen welke u terug kunt lezen via de link onderaan dit bericht.

De Open Monumentendag in Eindhoven trok niet alleen lokale inwoners, maar ook geschiedenis- en architectuurliefhebbers vanuit het hele land. Het succes van dit evenement benadrukt het belang van het behoud van cultureel erfgoed en het delen van de rijke geschiedenis van onze steden.

Lees ook: https://www.ed.nl/eindhoven/ria-is-voor-het-eerst-weer-terug-in-het-philipsgebouw-waarvan-ze-als-16-jarige-het-eerste-beton-stortte-alles-was-er-groot-ruim-en-chic~a735b15e/